Fuldt hus til optagelsesprøve i Gørding: Bliver de besøgshunde?

Foto: TrygFonden Besøgshunde. Her ses Karla og beboerne fra Munkesdam plejecenter
Profilbillede

Det er til stor glæde for beboere på plejeboliger i hele landet, når mere end 700 besøgshundeteams fra TrygFonden hvert år rykker ud med god energi og logrende haler. Og nu får nye hunde og deres ejere muligheden for at blive en del af TrygFondens besøgshundekorps.

Fremtidens besøgshundeteam

TrygFonden afholder optagelsesprøve på Plejecentret Østergården i Gørding d. 7. september. Der er fuldt booket til optagelsesprøven, hvor 26 hunde og deres ejere får mulighed for at blive godkendt som besøgshundeteam.

Hos TrygFonden ser de frem til at få endnu flere dedikerede frivillige og deres hunde med i ordningen, der hvert år gør en stor forskel for både beboere og personale på plejeboliger i hele landet.

”Hunde har en helt særlig evne til at skabe kontakt på en måde, som mennesker ikke altid kan. Undersøgelser blandt vores besøgshundeteams og besøgskoordinatorer på plejecentrene viser, at hundene vækker minder, åbner døren til fortiden og skaber et samtalerum. Og det gavner ikke alene beboerne, men også personalet i deres arbejde. Derfor glæder vi os til at kunne byde endnu flere besøgshundeteams velkomne,” siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden.

Foto: TrygFonden Besøgshunde // Hunden Karla og Peter Larsen, begge frivillige ved TrygFonden Besøgshunde 

Labradoren Karla skaber smil og glædestårer

Peter Larsen er en af de dedikerede frivillige, der allerede er med i TrygFonden Besøgshunde. Sammen med sin hund Karla, en brun Labrador på tre år, besøger han hver uge Plejehjemmet Munkensdam i Kolding. Og han er ikke i tvivl om, hvor meget besøgene betyder for beboerne.

”De bliver simpelthen så glade, når vi kommer på besøg. De drøner ud af deres boliger, når de hører lyden af Karla, og vi bliver mødt af store smil. Så valser Karla logrende rundt og hilser på beboerne, mens jeg falder i snak med nogle af dem. Og når vi skal hjem igen, må jeg lede efter hende, fordi hun er rundt og sige hej til alle. Men det gør jeg gerne. For at se den glæde, Karla spreder, giver en følelse af at gøre noget godt for andre,” siger Peter Larsen.

Allerede på Peter Larsens første besøg på Plejehjemmet Munkensdam mærkede han den store forskel, et besøg fra Karla kan gøre.

”Vi træder ind til synet af en beboer, der sidder i kørestol med ryggen til. En af plejerne vender ham rundt, og da han får øje på Karla, begynder tårerne at pible ned ad hans kinder. Manden fortæller, at han har haft en hund fuldstændig magen til Karla, så alle de skønne minder vækkes til live igen og gør ham helt rørt. Det var en utroligt bevægende oplevelse,” siger Peter Larsen.

En nøgle til livsglæde og samtaler om gode minder

Blandt personalet på Plejehjemmet Munkensdam i Kolding hersker der heller ingen tvivl om den effekt, besøgshundene har. De mærker tydeligt, hvordan besøgene spreder velvære og livsglæde blandt beboerne, fortæller Dorte Thorsager Petersen, der er socialpædagog på stedet.

”En hund fungerer som en nøgle, der åbner til beboernes minder, hukommelse og lyst til at fortælle om deres oplevelser med hunde gennem livet. Det er simpelthen så skønt at opleve den begejstring, det fremmer hos vores beboere. For eksempel er det ikke usædvanligt, at beboerne får deres pårørende til at købe hundekiks med, som de kan give, når hundene kommer på besøg,” siger Dorte Thorsager Petersen.


Foto: TrygFonden Besøgshunde // Besøgshundende spreder kærlighed og smil blandt beboerne på Munkensdam Plejehjem

Optagelsesprøven skaber tryghed

For at TrygFonden sikrer sig de rette matches til besøgshundeordningen, skal de interesserede hundeteams først godkendes til en optagelsesprøve. Her kommer hundene igennem en sundhedsundersøgelse og en adfærdstest, ligesom hundenes ejere skal til en samtale med personalet fra TrygFonden, så de er klædt på til at være frivillig.

For Peter Larsen var optagelsesprøven en god oplevelse, der skabte tryghed i opgaven som besøgshundeteam.

”De engagerede mennesker fra TrygFonden, jeg mødte til optagelsesprøven, var så søde og imødekommende, og de gjorde det til en rar og behagelig oplevelse at være til optagelsesprøven. Heldigvis vurderede de, at Karla er egnet til at være besøgshund, og det gav mig den tryghed, jeg skulle bruge, for at springe ud i det,” siger Peter Larsen.

Fakta om TrygFondens Besøgshunde

TrygFonden Besøgshunde er en omfattende gruppe af over 700 besøgshunde og deres dedikerede frivillige ejere. Korpset har til formål at besøge personer i udsatte situationer på forskellige institutioner i Danmark. Besøgshundene og deres ejere bruger imponerende 28.000 timer i alt på at skabe glæde og trøst for beboere på plejecentre og i plejeboliger landet over. Projektet har været aktivt siden 2010, og fortsætter med at bringe komfort til mennesker i nød. I 2023 afholder TrygFonden optagelsesprøver på tværs af landet. I løbet af uge 36 vil potentielle besøgshunde og deres ejere deltage i sessions i Aalborg, Sabro og Gørding med håb om at blive en del af den givende besøgshundeordning. Find yderligere information på www.besogshunde.dk


Kilde: TrygFonden Besøgshunde
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.